Parke kurutma hizmeti veren firmamız bu alanda yaptığı uygulamalar ve kullandığı profesyonel teknik ve cihazlar ile sizlere kurutma alanında hizmet vermeye devam etmektedir.Parke nem kurutma işlemlerinin özellikle kullanılan parke malzemesinin kullanım ömrü açısından oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.Nem alma ve kurutma cihazları kullanım alanları olarak oldukça geniş bir sektöre hitap etmektedir. Özellikle yapı malzemeleri ıslaklık ve nemden kesinlikle korunması gereken ürünler olduğu için kurutma hizmetlerimiz de daha çok bu yönde ilerlemektedir.Zemin döşemesi ürünlerinden olan parkeler uygulama yapılmadan önce temiz ve kuru bir zemin elde edilmelidir. Bu zeminin kurutulması için de zemin kurutma cihazlarından faydalanılarak betonun kurutulması sağlanmalıdır.Parkeler döşeme işlemi yapılırken kuruluk seviyesi düzenli olarak kontrol edilerek uygulamaya devam edilmelidir. Aynı zamanda suya dayanıklı parkelerin bile nemden kolaylıkla etkilenebileceğini de söylemek isteriz.Parke yüzeyinin kuru olması parkenin sağlam olduğu anlamına gelmemektedir. Parke döşeme işlemi yapıldıktan sonra nem ve ıslaklık oranı kontrol edilerek ve parkenin de kuruması sağlanarak döşeme işleminin tamamlanması gerekmektedir.Parke kurutma cihazı sadece yeni döşeme sırasında yapılması gerekli bir işlem değildir. Su tesisatındaki problemler veya su kaçaklarına bağlı olarak parkelerinizin altında ıslaklık birikmiş olabilir.Sizlerin bu ıslaklığı fark edebilmeniz ancak parkelerin şişmesi, kabarması veya küf ve koku gibi dışa vurumlar ile olmaktadır. Fark edilen su kaçaklarında parkelerin de profesyonel bir kurutma cihazı ile parkelerin özellikle alt kısımlarının da kurutulması sağlanmaktadır.
Parkelerde Meydana Gelen Bakterilere Kesin Çözüm Nedir ?
Böylece nemde dolayı en parkelerde gözlenen parke böceklerinin de önüne geçilebilmektedir. Nem parkelerin içten içe yapısının bozulmasını sebep olacak ve rutubet oluşumunu bütün evinize taşıyacaktır. Bu da sizlere daha fazla maddi kayıp olarak geri dönecektir.Gerek yeni yapılan binalarda gerekse kullanılmakta olan eski binalarda evinizde meydana gelen kokular için ilk olarak kontrol edilmesi gereken noktalardan birisi de parke ve diğer zemin döşemesi çeşitleridir.Her ne kadar parkenin dış yüzeyinin temizliğini sizler yapsanız da kurutma işlemi sadece dış yüzeyinin havalandırma işlemi ile kuruması ile gerçekleşecek bir işlem değildir.Özellikle parkelerin aralarının ve alt kısımlarının tamamen kurutulması için parke öncesi kurutma işlemi yapılmalıdır. Parke Kurutma Zemin döşeme işlemleri ister yerden ısıtmalı olsun ister olmasın yapılar nemden arındırıldıktan sonra yapılması gerekiyor. Şap nemi kurutulmadan zemin döşeme işlemi yapıldığı takdirde büyük sorunlar yaşanabilir. Bu sebeple zemin döşemesi yapılmadan önce nem oranı uygulamaya uygun hale gelene kadar kurutulur. Parke Kurutma yapıldıktan sonra zemin döşeme işlemi sorunsuz bir şekilde uygulanır, bu şekilde döşenecek parkelerde mekan sahibi koku, parke ile şap arasında nemlenme sebebiyle böceklerin nemli bölgeye yerleşmesi ve benzeri sorunlarla karşılaşmaz.
Yerden ısıtmalı zeminlerde kullanılacak en ideal malzemeler arasında bulunan ahşap zemin kaplamaları dışında yere yapıştırmalı masif ya da lamine biçimindeki uygulamalar da kullanılabiliyor.
Parkenin kaliteli olmasının belirleyici faktörü ahşabın kuruluk derecesi olduğu için parke imalatı için kullanılacak olan ahşap açık havada bekletilerek hava kurusu denilen kuruluğa getirildikten sonra kurutma fırınlarında rutubet yüzde 8 oranına düşünceye kadar suni “kurutma” yapılmalıdır. Kurutma fırınlarında parke taslaklarına 70 derece ısı uygulanır. Bu işleme de parke kurutma adı veriliyor
kurutma esnasında meydana gelen işlemde ahşapta meydana gelen çatlama ve benzeri zararları gören parke taslakları fire olarak ayrıldıktan sonra sağlam kalan taslaklar “parke” haline getirilmek üzere imalata verilir.
Parke imalatına geçilmeden önce, %8 mertebesinde kurutulan ahşap, mevsim şartarına ve ahşabın cinsine bağlı olarak tekrar ortam rutubetine gelmesi için 10 ile 20 gün süresince dinlendirilir. Bu dinlendirilme süreci sırasında, ham ahşap denge rutubetine ulaşır ve daha sonra harici bir suni rutubetlenme olmadığı sürece, herhangi bir şekil bozukluğuna uğramadan ortamın +/- rutubetine uyum sağlar. Pencere veya balkon kenarı gibi parkenin doğrudan güneş ışığına açık olduğu yerlerde, parke yüzeyinde oluşan ısı yaz aylarında rahatlıkla 30°C – 35°C’ye ulaşır.
Sonuç olarak parkenin çalışması ile söz konusu parkenin döşendiği ortamın hangi metodla ısıtıldığı arasında doğrudan bir ilişki kurmak ve yerden ısıtmalı zeminlerde parkenin kesinlikle kullanılmaması gibi bir hüküme varmak doğru değildir. Ancak, uygulama öncesi ve sonrasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Aşağıda açıklanan bu hususlar sadece masif parkeler için geçerli olmayıp, iyi bir netice alınabilmesi için, lamine parke uygulamalarında da dikkate alınmalıdır.Dikkat edilmesi gereken hususların başında, serpantinler ile şap tabakasının yüzeyi arasında bulunması gereken minimum 3 cm’lik kalınlık gelir. Bu kalınlığın altındaki şap, yerden ısıtma olsun veya olmasın sağlıklı bir netice vermez. Koruyucu şap kuruduktan sonra, parke uygulamasına geçmeden önce yerden ısıtma sistemini çalıştırmakta büyük fayda vardır. Bunun neticesinde şap tamamen kuruyacak ve ayrıca şap yüzeyinde oluşabilecek büyük çatlamalar da tespit edilebilecektir.
Parkelerde Oluşan Çatlamalar Zamanla Meydana Gelen Boşluklar Nasıl Düzelir ?
Şap üzerindeki yüzeysel çatlamalar büyük boyutlara ulaşmış ve zeminden koparak oynamalara sebep verecek hale gelmiş ise gerekli tamirat derhal yapılmalıdır. Şap yüzeyinde oluşması muhtemel yüzey çatlamalarını en aza indirmek için tavsiye edilen yöntem, yerden ısıtma sistemi içindeki suyu 35°C civarında ısıtarak şap rutubetini kontrollü bir şekilde istenen seviyeye indirmektir. Yerden ısıtmalı zeminlerde gerçekleştirilecek parke uygulamalarında aşağıdaki kurallara uyulmalıdır.İmalat aşamasında % 8 oranında kurutulan ahşap mevsime ve ahşabın cinsine bağlı olarak 10 – 20 gün arasında dinlendirilir. Bu süreç içerisinde ahşap denge rutubetine ulaşır. Dışarıdan suni rutubetlenme olmadığı sürece şekil bozukluğuna uğramadan mekanın rutubetine uyum sağlar. Parke kurutma işleminden geçirilen parkeler zemine yerleştirildikten sonra özellikle balkon ve pencere kenarları gibi yerlerde yaz dönemlerinde ısı 30-40 dereceye kadar ulaşabilmektedir. Bu yüzden gerek uygulama öncesinde gerekse uygulama sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
Parke Uygulamalarında Dikkat Edilecek Noktalar
Yüzeydeki ısı yaklaşık 27 derece olmalı azami ısı 30 dereceyi geçmemelidirParke yere yapıştırılarak uygulanacaksa serpantin adı da verilen sıcak su borularının üzerine 30 mm şap dökülmeliŞap ulaşması gereken sertliğe ulaştıktan sonra ısıtma sistemi en az 2 hafta yarı kapasite ile çalıştırılmalı parke döşenmeden 2 gün önce kapatılmalı parke döşendikten sonra ısıtma yeniden devreye alınarak 3-4 gün içinde kademeli yükseltme yapılmalıdır. Böylece kalıntı nemin atılması ve parkenin zarar görmesi önlenmektedir.Parke döşenecek yerdeki şapın nemi en fazla yüzde 1.5 olmalıYapıştırmada kullanılacak tutkal yüksek kalitede olmalıParke döşenecek odanın bağıl nemi yüzde 50-60 gibi değerlerde olmalı.Çünkü bu değer parkelerin birleşmeleri için de insan sağlığı için de önem taşıyor.