Bina kurutma işlemi özellikle inşaat sektöründe tercih edilen ve sorunlu alanlara sahip olan her türlü konut veya yapıda kolaylıkla uygulanan bir işlemdir.Bina nemi kurutma ise konforlu ve sağlam bir yapıda yaşamanızı sürdürmek için gerekli olan bir aşamadır. Artık teknoloji sayesinde her alanda işlerimiz daha da kolaylaşmaktadır.Sadece kolaylık değil daha profesyonel çözümler hayatımızın her alanında bizleri de etkilemektedir. Binalarda yaşanabilecek nem sorunu gerçekten maddi ve manevi olarak büyük zararlar görmenize sebep olabilmektedir.Bunlara artık gerek kalmadığını ve nem oranının istenilen seviyeye düşürülerek, aynı seviyede korunabileceğini belirtmek isteriz. Nem her alanda uzun süre kaldığı takdirde özellikle konutlara oldukça zarar verebilmektedir.Yaşamınızı sürdürdüğünüz konutunuzun yeni veya eski olması nem sorununun boyutu hakkına sizleri bilgilendirmez.Öncelikli olarak nem alma işleminden önce hasar tespiti yapılması ve buna bağlı olarak nemi eski yöntemler ile değil, bu sorun için kullanılmak üzere yapılan ve sadece kurutma işlemi yapabileceğiniz bina kurutma cihazı çeşitlerinden faydalanabilirsiniz.Peki, kullanımda olan konutunuzda neden nem olayı meydana gelir? Aslında nemin meydana gelmesinde en büyük eksiklikler bina yapım aşamasında iken gerçekleşmektedir. Uygulamaların doğru bir kurutma işleminden geçmeden yapılarak devam edilmesi nemli bir konut ortaya çıkarmaktadır.
Bina Kurutma İşleminden Sonraki Farkı Sizlerde Farkediceksiniz..
Bu da yaşam alanı olarak kullanılan konutta nem ve rutubet sorununu meydana getirmektedir. Bina kurutma işlemi yapıldığında özellikle ısı tasarrufunu kendi gözleriniz ile göreceksiniz. Nemli bir binanın ısıtılması oldukça zordur.Oysa kurutma işlemi yapıldığında binanızdaki ısı yalıtımı da olması gerektiği gibi ısısını koruyacaktır. Bunun için geç kalınmış sayılmaz diyoruz ve bina nem kurutma cihazı hizmetimizden faydalanmanız için telefonlarınızı bekliyoruz.Sadece konutunuzun sağlamlığı için değil sizlerin ve sevdiklerinizin de sağlığı için nemin kesinlikle zararlı olduğunu ve binanızda böyle bir sorun bulunuyor ise bina kurutma işleminin yapılması gerektiğini de hatırlatmak isteriz. Bina Kurutma – Gerek oturulan binalarda olsun gerek fabrika, işyeri, otel gibi yerlerde olsun gerek resmi binalarda olsun gerekse kültürel faaliyetlerin düzenlendiği binalarda olsun sel, su baskını ve benzeri durumlarda bina kurutma işleminin yapılması gerekiyor.Bina kurutma işlemleri binaların kerpiç, ahşap, kagir, betonarme gibi yapı malzemelerine göre, bulunulan iklime göre hatta binanın katlarına göre değişik işlemlerde yapılıyor.Örneğin kışın yaşanan sel baskını ya da yazın su borusunun patlaması nedeniyle bina içinde oluşan su baskını için bina kurutma işlemi için farklı kurutucular gerekebileceği gibi binanın bodrum katı ya da birinci katında yaşanan su baskını için de farklı kurutma cihazları gerekebilir.Bina kurutma işleminde sel ya da su baskını atlatılarak su seviyesi olması gereken boyutlara düştüğü andan itibaren esas kurutma işlemi başlıyor.
Kurutma için bodrum katı ve zarar gören katlarda bulunan eşyalar, halı gibi zemin döşeyiciler, mobilyalar çıkartılarak bina kurutma işlemine hazır hale getirilmeli.Böyle ortamlarda kurutma işlemlerinin süresi de değişik faktörlere bağlı olarak uzuyor ya da kısalıyor.Kurutma işlemi bina sahibi tarafından gerçekleştirilirse daha uzun sürebiliyor. Profesyonel bir ekip tarafından profesyonel kurutma makineleri tarafından gerçekleştirilmesi halinde de daha kısa sürede tamamlanabiliyor.Genelde kurutma işlemi uygun cihaz, kurutulacak ortamın hava sıcaklığı ve havalandırılarak yapılacak hava sirkülasyonuna bağlı olarak gerçekleştirildiği için 3-4 haftalık bir zaman diliminde bina kurutma işlemi tamamlanmış oluyor. Bu işlem yapılırken binanın nasıl bir yapı türünde olduğu da önem arz ediyor.Yukarıdaki faktörlerden sadece binanın yapı türü değiştirilemez faktörler arasında yer alırken diğer faktörler yani ortamın ısısı, havalandırma ve uygun cihaz bina kurutma işlemi yapılırken değiştirilme imkanı olan faktörler arasında bulunuyor.Kurutma işleminde oda sıcaklığı en önemli faktör olarak göze çarpıyor. Sıcaklığın önemli olmasının sebebi, sıcaklık yüksekse havanın su çekme özelliği de yükseliyor yani 12 derecelik bir ortama göre 24 derecelik bir ortamda suyun çekilme oranı 2 kat artması.
Bina Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır Kaç Gün Sürer ?
Hava duvardan suyu çekerek kondens kurutucusuna taşıdığında hava ne kadar su taşırsa kurutma süreci o kadar hızlı gerçekleşiyor.Hızlı bir kurutma işlemi için en uygun sıcaklık 18-20 derece arasındadır. Daha soğuk olduğu zamanlarda kurutma süresi de buna paralel olarak uzuyor.Bu yüzden hava şartları soğuksa elektrikli ısıtıcılarla ek ısıtma işlemi yapılarak oda sıcaklığı uygun sıcaklığa getirilmeli.23 derecenin üzerinde olan sıcaklıklar da üretilen sıcaklığın dış duvarlardan kaybolması nedeniyle bir işe yaramıyor. Bu da enerji israfına yol açıyor.ısıtmanın mümkün olmadığı yerlerde ise adsorpsiyon kurutucular kullanılıyor. Bu durumlarda ek ısıya ihtiyaç kalmıyor.Çapraz havalandırma da bina kurutma işlemi için gerekli olan havalandırma yöntemlerinden biri olmasına rağmen çapraz havalandırma için pencerelerin açık tutulması nemli havayı içeriye aktaracağından kapı ve pencereler kapalı tutularak kondens kurutma işleminin uygulanması bunun için de kurutma cihazlarıyla çapraz havalandırmanın yapılması “bina kurutma” işleminde büyük önem taşıyor.Bina Kurutma için mümkün olduğu kadar hızlı hareket etmek binanın hasarını o kadar azaltıyor. Nem Alma cihazı ile kurutma işlemini bina sahibi kendisi de yapabiliyor fakat yalıtım katları da ıslandıysa suya maruz kalan bölge şap tabakasının altına indiyse,kalorifer döşemesi ve benzeri alanlar sudan etkilendiyse o zaman bina kurutma işlemi için uzmana başvurmakta fayda var