İnşaat kurutma işlemleri sanayi tipi nem alma ve kurutma cihazları gerçekleşen bir uygulamadır.İnşaatı kurutma işleminin yapılmaması dâhilinde oldukça ciddi boyutlara ulaşabileceğini belirtmek isteriz. İnşaatların sürekli olarak su ile iç içe olmasından dolayı sadece havadaki nemden değil aynı zamanda kullanılan sudan dolayı da sürekli olarak nemli kaldığı bir gerçektir.Bunun önüne geçmek için inşaat yapım aşamasında belirli uygulamalardan sonra sağlamlığı da etkileyecek olan kurutma işleminin yapılması gerekmektedir.Mesela beton dökme işleminden sonra kesinlikle kurutma işleminin yapılması inşaatın sağlamlığını ve betonun yapı olarak sabitlenmesi açısından oldukça önemlidir. İnşaat kurutma işlemi dünya genelinde konut ve yapı sektöründe yapılması gereken bir işlemdir.Bu işlemin yapılması bir nevi inşaatın bitim süresini de hızlandırmaktadır. Kurutma işlemlerinin inşaatın yapım aşamasında en fazla vakit kaybettiren uygulamalar olduğun söyleyebiliriz.Ülkemizde de birbirinden farklı markaların üretmiş olduğu onlarca çeşit inşaat kurutma cihazı çeşidini bulabilirsiniz. Önemli olan hangi markanın kurutma cihazını aldığınız değil sizlere somut olarak olumlu sonuçları verebilecek bir cihaz kullanmanızdır.Kurutma cihazları inşaatların yapısına uygun olarak tasarlanmıştır. Yani beton kalınlıkları temel alınarak bütün her yere kurutma işleminin verimli ve eşit oranda dağılması profesyonel kurutma cihazları sayesinde olmaktadır.
İnşaat Kurutma İşleminde Cihaz Seçimi Nasıl Olmalı ?
Çalışma prensibi olarak betonların, tuğlaların veya inşaat yapım aşamasında kullanılan diğer bütün malzemelerin içlerinde barındırdığı nemi kurutma cihazı bir nevi emerek kendi su haznesine doldurmaktadır. Bu sayede sizler de alınan nemi somut bir şekilde cihazın boşaltım haznesinde görmüş olursunuz.Sadece betonlar veya tuğlalar için değil aynı zamanda sıva işlemi veya tavan uygulamaları yapıldıktan sonra da kurutma işlemini yapabilirsiniz.İnşaat kurutma cihazlarının nem kadar nem aldığını tespit etmek için kurutma işleminden önce ve sonra termal kameralar ile verileri inceleyebilirsiniz. Firmamız ile iletişime geçerek inşaat nem kurutma cihazı hizmet detaylarımız ve cihaz çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. İnşaat işleri devam ederken yağan yağmur veya kar ya da binanın yeni döşenen su tesisatının sorun çıkararak su baskını oluşturması gibi sebeplerden dolayı İnşaat Kurutma işleminin uygulanması gerekiyor.İnşaat Kurutma uygulanmadığı takdirde betonun içine işleyen yağmur suyu, kar suyu, su baskını bina tamamlanıp inşaat sahibine teslim edildikten belli bir süre sonra nem ve küf oluşumuna bırakacaktır.Böyle bir durum hem inşaatı yapan firmanın prestijini olumsuz yönde etkileyecek hem de kullanılan yapının ömrünü normal süreden daha kısa hale getirecektir.Yeni yapılan binaların çoğunda inşaat kurutma işlemleri binanın zamanında teslim edilebilmesi için maalesef yapılamıyor.
Bu da binanın izolasyon işlemleri de yapılmış olsa yapı coğrafi konumdan dolayı oluşacak neme dolayısıyla binanın bu nemden zarar görme olasılığına karşı korunaklı da yapılmış olsa başlangıçta yapılması gereken inşaat kurutma yapılmadığı için ısınmada sorun yaşanmasına küf oluşumuna ve benzeri problemlere yol açıyor.Öte yandan inşaat esnasında “şap”, “parke”, “sıva”, “epoksi” çalışmalarından sonra gerekli uygulamalar için yapıdaki nem oranının 90 altı olması gerekiyor. Örneğin şap döküldükten sonra yapıdaki nem oranı ideal nem oranına indirilmezse ileride parkelerde kabarma şişme ve benzeri sorunlar yaşanabiliyor.Kurutmayı doğal yollarla da yapmaya çalışmak mümkün. Mükemmel hava koşullarında bu mümkündür, ancak bazı dezavantajları vardır:Öncelikle tamamen hava koşullarına bağlı olursunuz ve plan yapamazsınız; ayrıca kurutma ve dolayısıyla inşaat süresi daha uzundur ve doğal koruma için mükemmel hava koşulları hiçbir zaman kalıcı olmaz:Uzun bir süre boyunca (geceleri de) yüksek sıcaklıklar ve düşük nem oranı söz konusu olmalıdır; iklim verilerine bakıldığında bunun Türkiye’de neredeyse hiç görülmediği anlaşılır.Bu sorunları ortadan kaldırmanın yolu nem alma cihazlarıyla inşaat kurutma işleminin yapılmasından geçiyor.
İnşaat Kurutma İşleminin Faydaları Neler ?
İnşaat Kurutma işleminin en önemli faydası bina kullanılmaya başlandıktan sonra ısıtma maliyetlerinde büyük tasarruf sağlaması yani ısıtma tasarrufu oluyorİnşaat Kurutma işlemi yapılan yapılarda boyama, yer kaplama ve benzeri işlere daha erkenden başlanacağı için inşaat süresi kısalıyorİnşaat kurutma yapılmadığı takdirde ileride oluşabilecek sorunlar karşısında bina kurutma veya yapı kurutma gibi işlemler daha maliyetli bir şekilde yapılacaktır. Bu da hem müşterinin bütçesi için, hem ekonomi için artı maliyet getirecektir. Bu yüzden inşaat kurutmanın ekonomiye artı katkısı bulunuyor.Binada yaşanan sorunun İnşaat Kurutma işlemi yapılmadığı için meydana geldiği tespit edildiğinde inşaat yapımından dolayısıyla da kurutma işleminden sorumlu olan firma için olumsuz bir referans kaynağı olacağından sorumlu firma inşaat halindeki binada yapılması gereken her türlü kurutma işlemini mutlaka yapmalıdır.
“İnşaat Kurutma” için bir görüş